ActionCOACH Magyarország podcast

Franchise nagylátószögben

September 9, 2021

Az ActionCOACH heti podcastja folytatja a két héttel korábban megkezdett témának a kibontását: Franchise vagy nem franchise? – ez itt a kérdés! (Franchise-ban rejlő értékek)

… és valóban Eszik Zoltán üzleti coach és Szilágyi László mesterlicence tulajdonos beszélgetése annak a saját felmérésnek az eredményeit veszi számba, amelyet a Linkedin üzleti portál látogatóinak körében folyt az elmúlt héten.

A megkérdezetteknek arra kellett válaszolniuk, mi a legnagyobb akadálya szerintük annak, hogy a franchise, mint üzleti modell népszerűsége itthon messze elmarad ahhoz képest, amennyire sikeres a fejlettebb gazdaságokban...

👉 A válaszolók a négy lehetséges opció közül a legsúlyosabbnak a tulajdonosi hozzáállás hiányát tartották (39%).

👉 Ezt a rendszerektől való idegenkedés (27 %) és 👉 a tőkehiány (20 %) követte.

👉 A sort a „Brand”-érték zárta, mint olyan tényező, ami csak 15 %-ban fékezi a sokszorozódást.

👉A szavazók között voltak olyanok is, akik külön kommentet is fűztek a voksuk mellé, amiben egy ötödik tényező szerepére hívták föl a figyelmet. Arra, hogy szerintük kevés itthon a win-win alapú franchise hálózat és hiányzik az átadó és az átvevő közötti szemmagasságban zajló egyezkedésre alapozó csatlakozási modell.

A 35 perces műsor nem kínált lehetőséget a franchise-zal kapcsolatos minden szempont ”kivesézéséhez”, de a coachok törekedtek arra, hogy misztifikációtól mentesen, az előnyök és kockázatok széles körét érintsék. Végül arra is mintát mutattak, hogy milyen franchisori magatartás és milyen eszközrendszer garantálhatja egy nemzetközileg sikeres, szolgáltatás-alapú franchise átvevőjének sikerét, azaz, hogy befektetése mielőbb kamatozóvá válhasson.

 

A részletekről bővebben a podcastban.

 

Ha tetszett, IRATKOZZ FEL, hogy ne maradj le a következőkről! 

🔔Visszavárunk a jövő héten is!

📚 Keress további olvasnivalókat az ActionCOACH BLOG-ok között! 

http://bit.ly/38woafN