ActionCOACH Magyarország podcast

A csapat hatékonyságának növelése - titkok és tippek!

October 14, 2021

Az ActionCOACH aktuális podcastjában Eszik Zoltán üzleti coach és Szilágyi László mesterlicence tulajdonos beszélgetésének fókuszában a csapat hatékonyságának növelése szerepel.

 

Sok vállalkozó hajlamos előbb megtervezni a pénzügyi folyamatokat, előbb gondoskodik a technológiáról és csak ezt követően jut eszébe az emberi tényező, azaz azok, akik a céget személyükben alkotják.

Probléma, hogy az iskolában egyáltalán nem tanulunk együttműködést, csoportmunka szervezést, de mindaddig amíg a munkahelyeken egy vezető a csapatépítő bulit felesleges "pénzkidobásnak" tartja, addig nehéz arról beszélni, hogy mi a csapat értéke. Ezen a téren egyértelműen szemléletváltásra van szükség. 

Egy jó csapattal a vállalkozás garantáltan eredményesebb.

 

A sikeres csapat felépítésének, a hatékonyság növelésének sok komponense van, de 7 tényező együttese jelenléte mindenképpen szükséges: 

  1. Olyan emberek alkotják a csapatot, akik rendelkeznek a szükséges képességekkel
  2. Adott az együttműködésre való hajlandóság
  3. Koordinált közös munkavégzés van kidolgozva
  4. Megfelelő kommunikációs csatornák állnak rendelkezésre (vállalati kultúra)
  5. A csapat ismeri, és elkötelezett a cég küldetése mellett
  6. Ugyanazt gondolja mindenki a teljesítményről, célokról, sikerekről
  7. Változásokhoz való alkalmazkodás támogatott megfelelő coaching eszközökkel

Érdekes kérdésként merül fel az is, hogy vajon mi kell ahhoz, hogy egy csapaton belül tényleg kialakuljon az a bizonyos "plusz", hogy jó legyen a belső kémia, hogy valóban "győztessé" válhasson. Ebből a szempontból lényeges a bizalom kérdése és a pozitív visszajelzések megléte. 

 

A csapat nem születik egyik pillanatról a másikra,

hosszú építkezési munka eredménye. 

A beszélgető felek arra is kitérnek, hogy egy teljesítőképes csapat megalkotásához miért lehet szükséges egy külső támogató, egy coach igénybevétele. 

 

Senki sem tökéletes, de egy csapat azzá válhat!

 

📖 Ha a téma bővebben érdekel, akkor elküldjük neked a 'Csapatépítés 5 hibája, amit a cégtulajdonosok rendre elkövetnek' című e-bookunkat

ÉS

🎯az üzleti coachok arra is vállalkoznak, hogy most "költségmentesen" biztosítanak számodra egy olyan 360 fokos céges átvilágítást, amely segít feltárni, melyek a vállalkozásod legerősebb területei és hol lesz szükség fejlesztő beavatkozásokra.

🔔Ha tetszett az adás, visszavárunk a jövő héten is!

📚 Keress további olvasnivalókat az ActionCOACH BLOG-ok között!